Sportieve vragen aan Victor Ramler

Opgegroeid in een huis vlak naast de schaatsbaan, dat kan geen toeval zijn… Dit jonge schaatstalent groeit de afgelopen jaren hard en wordt gezien als een veelbelovende Nederlandse uitblinker.  Victor is enorm gedreven in zijn sport, maar voor studeren, werken en zelfs de liefde maakt Victor ook tijd. Zijn dagelijkse planning is alles behalve een “Piece of Cake”. Wij sponsoren hem met heel veel trots!

Naam: Victor Ramler
Beroep: Student Geneeskunde aan de VU & schaatser bij de Schaatsacademie Haarlem
Geboren: 1996, te Amsterdam
Beroep moeder: Juf op een basisschool
Beroep vader: Ondernemer/projectmanager, net een nieuw bedrijf gestart: Bike Experience
Zus/broer: Eén oudere broer die psychologie studeert en ook schaatst als hobby

Hoe was je als kind?

Heel gedreven en ik vond alles heel leuk. Ik was niet echt een druk kind, maar wel heel leergierig en vond het als kind al heel leuk om mezelf te verbeteren.

Vond je schaatsen altijd al leuk?

Ik woonde vlakbij de Jaap Edenbaan. Samen met mijn broer ben ik als hobby met schaatsen begonnen.  Toen ik 8 was ging ik in de herfstvakantie op schaatscursus voor een week. Na die week kreeg ik een diploma waar op stond dat je lessen kon volgen. Ik begon met één keer in de week en dat is steeds meer geworden. Ik zat in een standaard lesgroepje. Er waren veel trainers bij wie het opviel dat ik het schaatsen snel oppikte en dat er potentie in mij zat. Zij hebben mijn ouders toen vriendelijk verzocht mij verder te motiveren voor het schaatsen.

Wat is er zo leuk aan schaatsen?

De schaatswereld is een leuke wereld. Sportieve mensen en vooral de tijd die je met je team en concurrenten doorbrengt voor, tussen en na de wedstrijden is heel gezellig. Iedereen is heel amicaal met elkaar in de kleedkamers, maar wanneer de wedstrijd nadert zie je iedereen wat zenuwachtiger worden en is er meer spanning en keert iedereen in zichzelf. Maar daar omheen lachen we met elkaar en worden er vooral veel grappen gemaakt.

“Vorig jaar was ik
derde van Nederland”

Waar ligt jouw kracht als schaatser?

Ik leer snel op de schaats. Ik pik de verbeterpunten in m’n techniek snel op; er zit een duidelijke stijgende lijn in. Ook op de ranglijsten, waar ik startte op plek 100, was ik vorige jaar derde van Nederland. Ik presteer goed tijdens de wedstrijden, die kick en spanning die zo’n wedstrijd met zich meebrengt is voor sommigen juist een te hoge druk. Maar tijdens een wedstrijd ben ik vaak beter dan tijdens een training. Ik heb dan een extra focus die erg gunstig is. Ik heb nog geen afstand waar ik speciaal goed in ben, ik ben nu nog allround. Ik ben in ieder geval geen sprinter, dat weet ik zeker.

Hoe hoog schaats je?

Een paar jaar geleden zat ik in de baanselectie van Amsterdam. Ik ben sinds vorig jaar in Haarlem gaan schaatsen. Ik heb een heel leuk team. Ik zit nu bij het Regionaal Talenten Centrum (kortweg, RTC) Noordwest. In totaal zijn er 4 RTC’s in heel Nederland. De RTC teams zijn een paar jaar geleden opgericht om zo een brede talentenontwikkeling te krijgen. Vroeger had je Jong Oranje, dat was dan vier jongens en vier meisjes. Maar nu heb je vier teams verdeeld over Nederland met de beste schaatsers uit de jeugd. Ik blijf nog zeker een jaar in dit team, misschien nog iets langer. Ik ben nu neo-senior, soort van overgangsjaar naar de senioren.

Is schaatsen eigenlijk een individuele sport of een teamsport?

Teamsport. Wedstrijden schaats je natuurlijk wel voor jezelf, maar we worden wel gecoacht om als team elkaar naar een hoger niveau te brengen. We schaatsen in de training vaak in een treintje, dan zie je duidelijk de technieken van je teamgenoten. Hierdoor kun je elkaar tips geven en let je op elkaar. Uiteindelijk help je jezelf hier ook mee.

Hoe vaak train je?

We trainen 9 á 10 keer per week. Trainen verschilt van 1,5 tot 3 uur. Op zondag hebben we meestal rust. Naast schaatsen doe ik ook aan krachttrainen en racefietsen. We worden getraind door een hoofdtrainer, fulltime trainer, twee assistent-trainers en een krachttrainer. Er zijn individuele trainingen en teamtrainingen. Ik zit net in een nieuw team met 14 man, waarvan de jongste 16 jaar is en de oudste 20. Ik behoor nu tot één van de oudsten.

“mijn geluksonderbroek
draag ik tijdens de wedstrijden”

Let je goed op je gezondheid?

Blijft moeilijk, maar daar word ik steeds beter in. Je leert wel goed naar je lichaam luisteren. Mijn trainer wijst mij er ook weleens op. Bijvoorbeeld afgelopen maand tijdens krachttraining werd ik naar huis gestuurd, omdat ik mij niet lekker voelde. Dan let mijn trainer er wel op dat ik rust neem om te herstellen.

Hoe is het met zenuwen voor de wedstrijd?

Als je zit te wachten op het bankje giert de spanning door je lijf. Je denkt alleen maar: nu moet het gebeuren, alles moet goed gaan, ik moet m’n focus houden. Op het moment dat ik in je startblokken zak, dan kan ik toch op de een of andere manier alles uit mezelf halen. Je eigen persoonlijke record verbreken blijft toch een heel erg fijn gevoel.

Doe je aan bijgeloof voor de wedstrijd?

Het is veranderd door de jaren heen. Ik heb een keer een hele goede race gereden, en sindsdien is de onderbroek die ik toen aanhad mijn geluksonderbroek geworden en draag ik die tijdens mijn wedstrijden. Haha!

Wanneer is een dag echt goed voor jou?

Wanneer ik de verbeterpunten die ik tijdens een training heb geleerd, toegepast heb tijdens een wedstrijd en een goede race rijd. Dan ben ik heel blij en duik ik heel tevreden m’n bed in. Muziek is ook een vorm van ontspanning en een fijn moment. Ik speel piano vanaf mijn vijfde. Wanneer ik achter de piano zit bij m’n moeder of samen met m’n broer een jamsessie in een studio heb, ben ik helemaal relaxt.

Werk je er ook nog naast?

Voordat ik aan mijn studie Geneeskunde begon werkte ik als broodjesmaker bij een restaurant en als koerier bij Deliveroo. Ik heb ook veel bijles gegeven in mijn tussenjaar. Dit jaar ga ik daar mee door, maar dat ga ik waarschijnlijk iets minder doen in verband met mijn eigen studie.

Is er dan wel tijd voor liefde?

Ik heb een liefde en gelukkig kan ik genoeg tijd met haar doorbrengen. Vorig jaar helemaal, want toen had ik een tussenjaar. Het zal dit jaar wel even puzzelen zijn met mijn studie en drukke leven, maar ik zorg er zeker voor dat ik genoeg tijd heb met haar.

“ik visualiseer vaak
mijn eigen wedstrijd”

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik ben eigenlijk een kortetermijndenker. Ik vind het moeilijk om nu alles al helemaal uitgestippeld te hebben. In dit opzicht ben ik misschien wel anders dan andere topsporters. Wel visualiseer ik vaak mijn eigen wedstrijd; die zie ik dan helemaal voor me. Ik neem dan even een momentje voor de start, of in de kleedkamer en dan doe ik m’n ogen dicht en visualiseer ik de hele wedstrijd. Dan loop ik door al m’n focuspunten heen; diep zitten, goede zijwaartse slagen houden. Meestal gaat het dan ook zoals ik het voor mij zag.

Ik hoop natuurlijk dat ik een contract aangeboden krijg voor een merkteam, en dat ik professioneel kan schaatsen en daar m’n geld mee kan verdienen. De studie geneeskunde duurt natuurlijk wel eventjes en ik denk ook dat het schaatsen mijn studie af en toe zal vertragen. Ik pas op het moment het studeren aan op het schaatsen. Volgende week bijvoorbeeld gaan we op trainingskamp en dan mis ik mijn eerste tentamen en dat is best zuur. De VU staat er wel bekend om dat ze rekening houden met topsporters. Je krijgt dan een bepaalde topsportstatus en dan hoef je niet perse bij verplichte practica te zijn wanneer je moet trainen. Over 5 jaar zit ik als alles goed gaat in m’n coschappen.

Wat is je doel voor dit jaar?

Mijn grootste doel is om mijzelf te plaatsen voor het NK-senioren. Ook wil ik punten halen in mijn eerste jaar bij de marathon. Eigenlijk wil ik dit jaar ook heel graag de alternatieve Elfstedentocht schaatsen, maar dat vind mijn trainer geen goed idee.  Hij vindt het een te grote belasting voor mijn lichaam.

“Samen met een schaatsvriend
ben ik heel hard opzoek naar meer sponsoren”

Hoe belangrijk zijn sponsoren voor jou?

Belangrijk! Ik ben uiteraard heel blij met de sponsoring door Piece of Cake. Want schaatsen is een hele dure sport. Je hebt natuurlijk een racefiets nodig, skeelers, hardloopschoenen en schaatsen. Er wordt een deel gesponsord door de KNSB, maar dat is niet genoeg. Samen met een vriend ben ik nog heel hard opzoek naar meer sponsoren. Toch altijd lastig om hierom te vragen, maar elk klein beetje helpt mij weer een stukje dichter naar de top!